Ölands hästar - remontuppfödning och annan hästavel på Öland

Denna bok berättar historien om hästaveln på Öland. Under lång tid hade ön påverkat hästaveln i övriga delen av landet, bl a genom försäljningen av den lilla ölandshästen och genom Ottenby stuteri. Från 1890-talet byggdes så den öländska varmblodsaveln upp – man sålde remonter till militären – för att minska vid arméns avhästning runt 1960.

I boken intervjuas de gamla uppfödarna som var med om denna tid. De berättar sina minnen av hästarna, uppköpen, transporter och om hållandet av hingst. Det är de som trots motvinden på 1950- och 1960-talen har fört de gamla öländska halvblodsstammarna vidare till nya generationer hästuppfödare, också på fastlandet. Syftet med boken har varit att dokumentera remontuppfödningen på ön – en tid som är så nära att många minns den men som nu är förbi.

Boken ger hästintresserade ungdomar, ja, ”ungdom” i alla åldrar, en historisk bakgrund till hästavel, ridning och hästhållning, främst sedd ur öländsk synvinkel. En översikt av hela Sveriges hästavel finns också med. För texten svarar Hella Schulze. Det rikliga bildmaterialet bygger på PeO Larssons foton från 1960-talet och framåt.

Författare
Per-Ole Larsson
(Foto: PeO Larsson text: Hella Schulze.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
H. Schulze, VTT Grafiska 2004 Sverige, Köpingsvik, Vimmerby 312 sidor. ill. (vissa i färg)