2000 Jahre Handel und Kultur im Ostseegebiet - Gotland, Perle der Ostsee

När Sverige annekterade Gotland 1679 blev gutnisk historia tabu. Med den nyare forskningen har tidigare vanföreställningar om den gutniska historien kunnat avfärdas.

Första storhetstiden; 1000 - 500 före noll

Andra storhetstiden; 150 före noll - 550

Tredje storhetstiden; 600- 1300

Med sin centrala position mitt i Östersjön blev gutarna en sjöfararnation av rang samt kultur- och handelscentrum i denna del av Norden. Gotland var centrum för Östersjökulturen.

Gutarna skapade sin särprägel mycket tidigt och utvecklade en omfångsrik handel från vilken man tog intryck av bl a kelter och romare.

De gutniska skeppssättningarna är samtida med de första olympiska spelen samt med Roms grundande. Man bibehöll intim kontakt med goterna och kunde tillägna sig ett högtstående hantverk. Gotland var unikt för denna del av världen. De arkeologiska fornfynden avslöjar en otrolig värld.

Efter krigen på 500- talet, med i huvudsak de nyligen invandrade svearna, som omnämns i gutarnas nationalepos Beowulfkvädet, behövde gutarna lugn i Östersjön och på sina handelsplatser runt dess kuster. Det handels- och försvarsfördrag som enligt gutasagan slöts med det unga framväxande sveariket var säkert till glädje för båda sidor.

Vid inbördeskriget 1288 var Visby östersjöområdets största och rikaste stad (Regina Maris).

Författare
Tore Gannholm
(Zusammengetragen von Tore Gannholm übersetzt von Martin Gollwitzer.)
Språk
Tyska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Ganne Burs, Stavgard distributör, Gotlands förenade tr. 1996 Sverige, Stånga, Saltsjö-Boo, Visby 378 sidor. ill. 22 cm