Arkitektur och liv i kvarteret Garnisonen

Visste du att flextid uppfanns först 1972? Anledningen var att tunnelbanan kollapsade när det långa Karlahuset var klart och alla i kvarteret Garnisonen, och de på Sveriges Radio intill, skulle resa till och från jobbet samtidigt.

Visste du att Sverige på 1960-talet hade norra Europas starkaste dator? Den kallades matematikmaskin och fanns i FOAs byggnad i kvarteret Garnisonen, nuvarande IT-centret Port 108. Eller att mängder av soldater dog mystiskt på 1800-talet, fast Sverige inte var i krig? Kasernerna i kvarteret Garnisonen var bland de första med en miljö där soldaterna inte svävade i livsfara.

Här berättas om vad som hänt i och omkring kvarteret Garnisonen. Och här beskrivs kvarterets alla byggnader. De skildras utifrån sin samtid och sätts in i ett sammanhang som förklarar varför de byggdes och varför de ser ut som de gör.

Arkitekturhistoria varvas med intervjuer med människor som arbetar i kvarterets olika byggnader idag. Tillsammans med en rik samling nya fotografier, och många gamla bilder, ger boken den första riktiga presentationen av kvarteret Garnisonen. Ett kvarter med byggnader nästan alla har en åsikt om.

Författare
Katarina Juvander
(Katarina Juvander, byggnadsbeskrivningar Madeleine Franzén, intervjuer Per B. Adolphson, fotografier Sture Balgård, redaktör utgiven i samarbete med Vasakronan AB Region Stockholm.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Raster 2000 Sverige, Stockholm, Italien 159 sidor. ill. (vissa i färg) 29 cm