Att främja barns och ungdomars utveckling av social och emotionell kompetens - SET: teori och praktisk tillämpning för pedagoger

Sociala och emotionella färdigheter

Allt lärande bygger på ett sammanhang. För att eleverna till fullo ska kunna tillägna sig de kunskaper och färdigheter skolan vill att de ska behärska måste eleverna kunna samarbeta med varandra och med sina lärare. För att kunna samarbeta krävs en hel del färdigheter som kan beskrivas som sociala och emotionella. Då elever har utvecklat sådana färdigheter kan de i högre grad samarbeta med andra, förstå andra och sig själva och även motivera sig själva. Detta är också grundläggande för att eleverna ska kunna leva ett hälsosamt liv och fullt ut kunna utveckla den potential som de har.

Många elever använder inte hela sin potential p.g.a. att de inte kan hantera stress, oro eller problem på ett konstruktivt sätt. Skolan bör alltså, utöver att undervisa i de traditionella ämnena, ge eleverna tillfälle och möjlighet att utveckla sociala och emotionella färdigheter.

Ett gynnsamt klimat för lärande

Då man arbetar med social och emotionell träning (SET) på det sätt som beskrivs i den här boken gör man vad man kan för att se till att eleverna ges optimala möjligheter att ta tillvara de resurser de har. Dessutom skapar man ett gott klimat i klassrummet, vilket är av största vikt för elevernas välbefinnande och studieresultat.

När denna typ av undervisning får genomsyra hela skolan skapas ett gynnsamt klimat för lärande, och skolan blir en plats där både elever och lärare trivs och utvecklas tillsammans.

Författare
Birgitta Kimber
(Birgitta Kimber fotograf: Jonna Thurberg.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Epago, Kristianstads boktryckeri 2009 Sverige, Malmö, Kristianstad 224 sidor. ill. 22 cm 978-91-40-66833-2
Gleerups utbildning, Elanders Sverige 2007 Sverige, Malmö, Malmö 187 sidor. ill. 24 cm 978-91-40-65352-9
Ekelund, Edita Västra Aros 2004 Sverige, Solna, Västerås 188 sidor. ill. 24 cm