Barnens svenska historia, När människorna kom

De oslagbara bilderböckerna om Sveriges historia från stenålder till våra dagar ges nu ut på nytt, bearbetade och med nya omslag. Så här ska faktaböcker för barn göras – roligt, kunnigt, bildrikt!

När människorna kom till vårt land följde de iskanten mot norr. De levde på jakt och fiske. Så småningom blev de bofasta och slog sig ner i byar. De började odla jorden och de skaffade sig husdjur. Under bronsåldern hade de rika hövdingarna hästar, men det var vattenvägarna som höll samman människornas boplatser. Hövdingarnas gravhögar berättar att bronset kommit, men för de fattiga är det fortfarande stenålder.

Så kom järnet. Det blev till spikar, liar och hästskor. Man trodde på Oden, Tor och Frej, man offrade vid högtidliga blotsfester och skapade hällristningarna. Så följde vikingatiden med de nya kontakterna med omvärlden. Birka blev handelsplats och hit kom också missionärerna som tyckte att svearna borde tillbedja den vite Krist i stället. När del 1 slutar har Sverige blivit ett land under en kung, och prästerna predikar i de första små kyrkorna

Sonja Hulth, journalist, historiker och folklivsforskare, har förutom Barnens svenska historia skrivit Albert Målare och sommaren i Härkeberga på Rabén & Sjögren och varit huvudförfattare till Natur och Kulturs Skattkammarbok med nordiska och antika myter.

Illustratörerna är de välbekanta och mångsidiga Clara Tidholm (del 1), Jens Ahlbom (del 2), Fibben Hald (del 3) och Ola Ambjörnson (del 4).

Författare
Sonja Hulth
(Sonja Hulth, Anna-Klara Tidholm.)
Målgrupp
Barn/Ungdom
Genre
Barn- och ungdomslitteratur, Bok, Faktaböcker
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Rabén & Sjögren 2004 Sverige, Stockholm, Slovenien 62 sidor. färgill. 29 cm
Rabén & Sjögren 1986 Sverige, Stockholm, Italien 63 sidor. färgill.