Bombyx

För den som avslöjar hemligheten är döden ett lågt pris

Frilansreportern Diane Harpmann, som tidigare sysslade med grävande journalistik, försöker döva sorgen efter en personlig tragedi genom att skriva ytliga livsstilsreportage. När hon ska göra ett jobb om kinesiska bröllop på restaurang Bombyx i Paris chinatown, hamnar hon mitt i en blodig eldstrid. Hon klarar sig undan med livet och några avslöjande foton i behåll.

Polisen tolkar händelsen som en uppgörelse mellan triader, men Diane tror inte på den teorin utan börjar undersöka saken tillsammans med en kollega. Spåren leder till ett bolag som forskar kring sällsynta blå rosor och som visar sig ha kopplingar till armén. När deras artikel publiceras, börjar vittnen försvinna medan andra ljuger och manipulerar. Diane dras in i sitt livs farligaste undersökning där hon själv snart blir måltavla. Efterforskningarna leder in i maktens kulisser där hon konfronteras med rysk maffia och nationella säkerhetstjänster i sina försök att avslöja en mycket hotfull hemlighet.

Anne Rambach föddes i Bretagne 1970. Hon är författare, manusförfattare och drev tidigare ett förlag tillsammans med sin partner Marine Rambach. Hon intresserar sig för samhällsfrågor och är särskilt engagerad i mänskliga rättigheter. Hon arbetar mot könsdiskriminering och homofobi och är en populär föreläsare. "Bombyx" är den första av hennes böcker som översätts till svenska.

Sagt i media om "Bombyx":

"vårens mest egna deckare"

Aftonbladet.

"Anne Rambach skriver fantastiskt /.../. Det är faktiskt smått imponerande."

DAST Magazine.

"[J]ag kapitulerar inför den infallsrika och hyperspännande berättelsen. Och inför det icke-sliskiga porträttet av en kvinnas väg ur den förlustsmärta som fått hennes kropp att gå 'i tusen bitar, med hud, kött och organ sönderslitna och spridda åt alla håll'."

Dagens Industri Weekend

"Trovärdigt, hårdkokt, fantastiskt."

Helsingborgs Dagblad.

"Att Bombyx absolut borde vara i var läsares ägo under de fria sommarveckorna är självklart..."

Göteborgs-Posten.

"Det är sällan jag under läsningen av en recensionsbok lyckas glömma att det är kritiker jag är, inte lustläsare. Här gjorde jag det. Då och då."

Svenska Dagbladet.

"Det är ett äventyr att läsa henne och för mig är det här avgjort en av årets bästa kriminalromaner."

Sydsvenskan

"Det finns inte en lugn stund i Bombyx. Tempot är högt. Spänningen total."

Tidningen Kulturen (recension).

Bengt Eriksson sammanfattar deckaråret 2008 och utnämner Bombyx av Anne Rambach till "årets bästa översatta deckare":

"Ett hisnande collage av och från dagens atmosfärrika Paris. I centrum: en kvinnlig frilansreporter, för vilken de döda blir lika levande som de levande. Och så välskriven som romanen är."

Samma artikel publicerad i Trelleborgs Allehanda/Ystads Allehanda/Tidningen Kulturen

Författare
Anne Rambach
Genre
Roman
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Sekwa förlag 2014 Sverige 978-91-86480-43-1
Sekwa 2009 Sverige, Helsingborg, Danmark 350 sidor. 18 cm 978-91-977269-1-7
Sekwa 2008 Sverige, Helsingborg, Danmark 350 sidor. 20 cm 978-91-976003-6-1