Borderline personlighetsstörning

För första gången ges här en mångfasetterad bild av borderline personlighetsstörning. Flera olika perspektiv presenteras, bl a ett psykoanalytiskt och ett kognitivt. DBT, dialektisk beteendeterapi, är en relativt ny och framgångsrik behandlingsmetod för borderlinepatienter som också beskrivs utförligt. Företrädare för de olika synsätten intervjuas och de senaste forskningsrönen inom området presenteras. Boken har tillkommit i samarbete med forskare på Karolinska institutet i Stockholm. Författaren belyser ingående orsaker, symptom, olika behandlingsalternativ och prognoser.

Personer med borderline personlighetsstörning lever ett liv fyllt av kaos och smärta som även drabbar de anhöriga. Detta framgår tydligt av bokens intervjuer med såväl manliga och kvinnliga patienter som med anhöriga och vårdpersonal, liksom av patienters dikter och teckningar som återfinns i boken.

En till två procent av Sveriges vuxna befolkning får diagnosen borderline personlighetsstörning, och bland dessa är det fler kvinnor än män. Men drabbas verkligen kvinnor i större utsträckning än män? Det är inte säkert. Författaren ger tänkbara förklaringar till varför kvinnor dominerar gruppen som får just denna diagnos.

Görel Kristina Näslund är författare, leg. psykolog och medicine doktor. Natur och Kultur har tidigare givit ut bl a Skratta och må bra (1990) och Hälsopraktika (1997).

Författare
Görel Kristina Näslund
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Saga Egmont 2020 Danmark, Köpenhamn 978-87-26-41885-9
MTM 2015 Sverige, Johanneshov 8 vol. (572 sidor. tryckt punktskrift)
Natur och kultur, Centraltr. 1998 Sverige, Stockholm, Borås 267 sidor. 22 cm 978-91-27-07059-2