Charlie

Charlie kom ut i Sverige 1932 och blev en bestseller direkt. Rättigheterna såldes till England och boken blev film i Sverige (Flicka och hyacinter av Hasse Ekman). Margareta Suber har skrivit en vacker och modern skildring av kvinnan Charlie som träffar tvåbarnsmamman Sara på fashionabel badort utanför Helsingfors. I denna kosmopolitiska miljö äts det kräftor, dricks champagne och dansas in på småtimmarna. Charlie blir blixtförälskad i Sara, som är gammal nog att vara Charlies mor, och förvecklingarna tar vid. Charlie är en varm och vacker skildring av den första förälskelsen.

Charlie är en förtjusande ung kvinna med gott mod och humör. Hon gräver inte ned sig i sorger och besvär utan bejakar livet. Hon är mycket populär på badorten och roas av att köra sin lilla röda sportbil så snabbt att Saras hjärta hoppar högt av skräckblandad förtjusning. På dagarna promenerar Charlie längs plagen med sin lilla hundvalp under armen och hjälper Saras barn att bygga sandslott.

I sitt förord gör Birgitta Stenberg klart att Charlie skrevs som en mot-text till den dystrare Ensamhetens brunn.

MARGARETA SUBER (18921984) är idag mest känd för att ha skrivit den första svenska lesbiska romanen, Charlie (1932). Men hon var under sin livstid en mycket betydande, läst och uppskattad författare som skrivit allt från barnböcker, lyrik och noveller till romaner.

Författare
Margareta Suber
(Margareta Suber.)
Genre
Bok, Roman
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Normal 2005 Sverige, Stockholm, Lettland 98 sidor. 21 cm
Bonnier 1932 Sverige, Stockholm 149 sidor.
Saga Egmont nnnn 978-87-26-17698-8