Den mänskliga organismens morfologi - skiss till en goetheanistisk gestaltlära om människan

Den mänskliga organismens morfologi:

Hur ter sig människans organism med alla sina kvalitéer om man försöker förstå den som en funktionell enhet? Denna fråga arbetade författaren med under flera årtionden. I denna bok har han samlat nutidens kunskap om människans anatomi och fysiologi och framställt den med hjälp av Goethes fenomenologiska metod. Tack vare de utomordentligt instruktiva illustrationerna blir hans beskrivningar i denna bok klara och koncisa.

Utgående från den funktionella indelningen av människans organism i tre strukturella enheter beskriver författaren alla organsystem utifrån den tredelade funktionsdynamik som Rudolf Steiner introducerade (nerv- och sinnesfunktioner, rytmiska funktioner, ämnes-omsättnings- och muskelfunktioner). Därigenom kan det väsentliga hos organen och deras speciella kvalitéer betonas på ett levande sätt.

Boken ger en utvidgad syn på människans allmänna anatomi och skapar nytt underlag för diskussionen om hur kroppens förhållande är till fenomenen liv och själ. Boken vänder sig till alla som studerar människokunskap inom lärarutbildningar och i alla typer av medicinska utbildningar.

”Vi kommer till djupare förståelse och kunskap om livsprocesser först när vi har lärt oss att hitta deras sammanhang med hela organismen. Istället för att börja med undersökningen från reduktionistiskt förminskade detaljer och därifrån ta steget upp till helheten så försöker vi först att förstå själva helheten och därifrån sedan gå till delarna. I det sammanhanget kan man göra den överraskande upptäckten att helheten återspeglas i varje efterföljande nedåtstigande struktur.” (J. W. Rohen)

Originaltitel
Morphologie des menschlichen Organismus
Författare
Johannes W. Rohen
(Johannes W. Rohen illustrationer av Annette Gack och Marit Budschigk översättning: Bengt Andersson ... fackgranskning: Hilmar Gerber, Kristian Holmberg.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Antroposofiska bokförlaget, Ljungberg cop. 2008 Sverige, Järna, Klippan 436 sidor. ill. 29 cm 978-91-85047-31-4