Det onda eller frihetens drama

Varför begår människan onda handlingar om hon är fri att välja det goda? Den tyske essäisten Rüdiger Safranski gör en vindlande resa genom teologin, filosofin och litteraturen för att finna ett svar på denna brännande fråga.

Det onda, menar Safranski, är en nödvändig funktion av den mänskliga friheten. Genom friheten att välja, redan given oss av Gud i lustgården, har det onda följt människan. I boken får läsaren följa hur detta frihetens drama utvecklar sig genom historien och hos olika tänkare: religiösa, filosofiska och naturvetenskapliga. I en värld utan transcendenta, metafysiska antaganden om gott och ont finns inga hinder för den totala ondskan, skriver han. Ondskan kommer i kölvattnet på infantiliseringen och trivialiseringen av människan. Pengars värde har trätt in istället för etisk värdighet, och vi tror oss kunna konsumera fram lycka. Vi försöker maximera friheten och utmanar faran, men glömmer lätt bort priset. Utan högre värden blir människan ansvarslös, och hennes våldbenägenhet släpps fri då kulturen inte längre lyckas civilisera.

Översättning Joachim Retzlaff

Rüdiger Safranski föddes 1945 och är verksam som skriftställare i Berlin. Hans produktion omfattar bl a skarpsynta analyser av ETA Hoffmann, Schopenhauer och Heidegger. Särskilt har han ägnat sig åt problem kring den mänskliga friheten.

Originaltitel
Das Böse oder Das Drama der Freiheit Svenska
Författare
Rüdiger Safranski
(Rüdiger Safranski översättning: Joachim Retzlaff.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Mediaprint 1999 Sverige, Stockholm, Uddevalla 286 sidor. 23 cm