Dialektisk beteendeterapi - arbetsblad för färdighetsträning

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en psykoterapi som tagits fram särskilt för klienter med borderlinepersonlighetsstörning. Metoden kombinerar bland annat zenbuddistisk meditationsteknik och beteendeterapi och det är dialektiken mellan acceptans och förändring som givit terapin dess namn.

DBT-klienten går både i individualterapi och i färdighetsträning. I färdighetsträningen, som oftast bedrivs i grupp, lär klienten sig olika nya sätt att hantera livet, och i individualterapin får hon hjälp och stöd att tillämpa dessa.

Färdighetsträningen omfattar fyra huvudområden som beskrivs i detalj i boken: att kunna vara uppmärksam och närvarande i nuet, att kunna skapa och vidmakthålla goda relationer till andra, att kunna reglera sina känslor och att kunna stå ut i svåra situationer utan att ta till destruktiva beteenden.

Första delen av boken består av en beskrivning av individualterapin av Åsa Nilsonne. Sedan följer Marsha Linehans utförliga instruktioner till den blivande färdighetstränaren samt de arbetsblad som används i träningen.

Boken riktar sig till läkare, sjuksköterskor, psykologer och socionomer som arbetar med psykoterapi och/eller psykiatri.

Översättning Jörgen Herlofson

Marsha Linehan är professor i psykologi vid University of Washington, Seattle, USA. Hon har utvecklat den dialektiska beteendeterapi och fått stor internationell uppmärksamhet för sitt arbete.

Åsa Nilsonne är psykiater, medicine doktor, legitimerad psykoterapeut och handledare. Hon har utbildats i DBT av Marsha Linehan i Seattle, USA, och har flera års erfarenhet av att undervisa svenska terapeuter i DBT.

Originaltitel
DBT® skills training handouts and worksheets
Författare
Marsha Linehan
(Marsha M. Linehan översättning: Eva Trägårdh fackgranskning: Elizabeth Malmquist.)
Genre
Problems and Exercises
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur & Kultur 2016 Sverige, Stockholm, Polen 543 sidor. 25 cm 978-91-27-14555-9
Natur och kultur, Elander Gummesson 2000 Sverige, Stockholm, Falköping 264 sidor. 25 cm 978-91-27-07347-0