Enslingen på Saltholm

En fantastisk berättelse i ord och bild om lilleputtön mellan Malmö och Köpenhamn, men framför allt om ett fantastiskt människoöde.

Georg Zimling är en man som levt sitt liv i gummistövlar.

Omgiven av ensamhet och måsskrik. Och vatten.

Han är enslingen på Saltholm, lilleputt­ön, ön mitt ute i Öresund. Högsta punkt är bara en ynka meter över havet. Nästan osynlig för ögat, trots att ön sticker upp ur vågorna knappt åttahundra meter bort från Bron. Nästa hållplats är Nordre Röse fyr.

Men på nära håll är Saltholm sexton kvadratkilometer vildros, gräs och sand. En trotsig revel, som skimrar solblekt grön mellan himmel och hav. Åtta kilometer från nord till syd. Två från öster till väster. Det är ett mikrokosmos som växer till ett universum - när man väl är där.

Fast ändå ? några spridda gårdar bara, en sedan länge nerlagd skola, ett tystnat kalkbrott och en övergiven krog. Samt den eviga vinden.

Och så Georg förstås. En fryntlig och trygg man med ett fast handslag, kvicka rörelser och en sällskaplig glimt i ögonvrån. Han tar inte till så stora ord. Det behövs inte heller. För det nyttar inte så mycket till - här ute.

Bättre att få gjort det som ska göras.

Ingrid Hansson är frilansande journalist. Hennes bok Enslingen på Saltholm är en närgången och engagerande skildering om ett fascinerande livsöde på närliggande men ack så avlägsen plats.

Själv bor hon nästan granne med huvudpersonen, i Skanör.

Författare
Ingrid Hansson
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Isaberg förlag 2008 Sverige 160 sidor illustrationer 17 cm 978-91-7694-749-4