Fuchsior

På 1800-talet var fuchsian mycket populär och vanlig även ute på den svenska landsbygden. Modet går i vågor, och efter en lång paus går fuchsian nu mot en ny storhetstid. Det finns mängder av sorter, enkla och dubbla, häng- eller upprättväxande, för kallt eller varmt klimat, i massor av färger. Det är en tämligen lättodlad växt, som är nästan opassande lätt att föröka.

Boken ger en inblick i fuchsians historia och ger tips om hur man lämpligen odlar den här uppe i den karga nord. Det finns fuchsiasorter som kan stå ute i rabatten året om, åtminstone i södra Sverige ! Färgbilder från Sveriges mest kända fuchsiaträdgård visar hur vackert det kan bli med lite omsorg – och en tomt som sluttar brant åt söder.

Fuchsiasläktet kommer huvudsakligen från Andernas molnskogar i Sydamerika. Arterna har korsats otaliga gånger, och resultatet är tiotusentals hybrider, ibland snarlika. Men det finns ändå mer än tillräckligt många sorter för en aldrig så manisk samlare! Hur får man då tag på ovanligare fuchsior? Dels säljer de stora plantskolorna numera namnade sticklingar på vårvintern, och Rockdala Handelsträdgård har börjat sälja sticklingar på postorder.

Agneta Westin är översättare till yrket och på fritiden sekreterare och redaktör i Svenska Fuchsiasällskapet, som hon grundade tillsammans med några likasinnade 1983.

De flesta fotografierna är tagna av Kenneth Nilsson, som även har granskat texten. Han är lärare i svenska och föreningens odlingsexpert. Hans koloniträdgård i Stockholms innerstad med mängder av fuchsior är välkänd från böcker och tidningsreportage.

Författare
Agneta Westin
(Agneta Westin foto: Kenneth Nilsson ....)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Gummesson 1997 Sverige, Stockholm, Falköping 93 sidor. ill. (huvudsakligen i färg) 22 cm