Funkis i Malmö

Ser man på bra funkishus kan man få en upplevelse av lätthet, en teatral upplevelse med kommandobryggor och svävande tak.

Jan Hemmel, ur bokens förord

Funktionalismen var på 1930-talet ett begrepp på modet. Att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat. De nya husen fick släta vita fasader och en lådaktig form med platta tak.

Generellt sett förhöll sig Malmös arkitekter tveksamma gentemot det nya. Här växte en malmöitisk hybridfunkis fram, där klassicistiska och funktionalistiska element tilläts samspela. Men det fanns arkitekter och byggmästare i staden som anammade funktionalismen fullt ut. Det kan vi se i byggnader som Ribershus, Roddklubbens hus vid kanalen och Kolgapalatset vid hamninloppet.

Funkis i Malmö presenterar funktionalismen i stort och hur den har påverkat Malmös stadsbild. Som introduktion ges en kort historik över industristaden Malmö från 1900-talets början till slutet av trettiotalet. Boken är rikligt illustrerad med Merja Díaz´ vackra fotografier, som ger en god bild av Malmös arkitektur. Boken ges ut i samarbete med Skönhetsrådet i Malmö.

Tyke Tykesson är verksam som arkitekt vid Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Merja Díaz är chef på fotosektionen på Malmö Museer.

Författare
Merja Diaz
(Merja Diaz, Tyke Tykesson.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Historiska media i samarbete med Skönhetsrådet i Malmö 2005 Sverige, Lund, Lettland 120 sidor. ill. (vissa i färg) 21 cm