Jul på Skansen

En berättelse i ord och bild om julfirandet på Skansen och samtidigt en skildring av den svenska julens historia.

På Skansen varar julen mer än en månad. Det är en tid som innehåller förberedelser i form av bak, ljusstöpning och halmslöjd och det är julbord som står dukade i helgrustade hus. Det är julstänger och julkärvar, sång och musik, danslekar och upptåg. Det är också marknadsdagar med försäljning i bodar och stånd och Lucia med sina tärnor. Diktläsningen i nyårsnatten och stjärngossarnas vandring med stjärnan är andra delar av den traditionella Skansenjulen.

Seder och traditioner från olika håll har tagits upp i julfirandet under de drygt hundra år som gått sedan den första julen firades på Skansen 1891. De har vävts samman, förändrats och i sin tur givit upphov till nya traditioner. Samtidigt har Skansenjulen i sig själv blivit en tradition för många som söker stämning och upplevelser.

Julfirandets historia är lång och komplicerad och framför allt olika från tid till tid och från trakt till trakt. En beskrivning av julen på Skansen blir också en berättelse om den svenska julens historia.

Inga Arnö-Berg är etnolog och intendent vid Skansens kulturhistoriska avdelning. Hon har medverkat i åtskilliga böcker och själv utgivit Serviser från Gustavsberg (1971) och, tillsammans med Gunnel Hazelius-Berg, Folkdräkter och bygdedräkter från hela Sverige (1975).

Författare
Inga Arnö-Berg
(Inga Arnö-Berg fotografier: Marie Andersson ....)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Fälth & Hässler 1997 Sverige, Stockholm, Värnamo 91 sidor. ill. (vissa i färg) 25 cm