Jungs psykologi - en resa genom C.G. Jungs samlade verk

"Tack gode Gud för att jag är Jung och inte jungian", lär C G Jung ha sagt. Med sin bok Jungs psykologi ger Hopcke läsaren en möjlighet att bekanta sig med i första hand Jung och i andra hand med jungianerna. Hopcke är en god ciceron, inte bara för nybörjaren utan också för den som vill göra en grundligare forskningsresa och ta reda på vad Jung haft att säga i fråga om allt från arketyper till flygande tefat, från drömmar till tillämpad psykoterapi, från animus till äktenskapet.

Intresset för Jungs psykologi ökar som aldrig förr. Hans arbeten om betydelsen av och syftet med myter har visat sig fruktbara när det gäller att hitta den nödvändiga vägen framåt, mellan psykoanalys och behaviorism. Alltfler använder också jungianska begrepp för att fördjupa förståelsen av opera, film, måleri och andra konstarter. Här är Hopcke den perfekte ciceronen/reseledaren/guiden. Han har delat in varje ämne och begrepp hos Jung i fyra delar:

för nybörjaren

för den som vill fördjupa sig

för den som är intresserad av närstående arbeten av Jung

sekundärlitteratur, också den som finns på svenska.

Översättning Sten Andersson

Robert H Hopcke är Jungorienterad psykoterapeut med privatpraktik i Berkeley, Kalifornien. Han är också präst inom den amerikanska lutherska kyrkan, tjänstgör som personalrådgivare vid California State University och är studentpräst.

Originaltitel
A guided tour of the "Collected works"of C G Jung Svenska
Författare
Robert H. Hopcke
(Robert H. Hopcke översättning Sten Andersson.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och Kultur 1996 Sverige, Stockholm 193 sidor.
Natur och kultur 1991 Sverige, Stockholm, Finland 194 sidor. 22 cm