Kampen om godsen - två fallstudier från Valle Sagrado under den sista perioden av det andinska storgodsägarväldet

Storgodsägaren i den andinska sierran har oftast framställts som en makt-fullkomlig potentat, en grym och exploaterande patron, som behandlade sina underlydande indianbönder som vore de boskap.

Hur väl stämmer denna bild in på de verkliga förhållandena? Var godsägaren så allsmäktig att han kunde bete sig precis som han ville? Och var indian-bönderna helt och hållet utlämnade till hans godtycke?

I ”Kampen om godsen” får vi följa två storgodsägarfamiljer i departementet Cuzco i den sydöstra delen av den peruanska sierran i deras dagliga liv på godsen. Studien sträcker sig i tiden från början av 1940-talet fram till mitten av 1970-talet, då godsägarväldet av-skaffades. I centrum står relationerna till arbetskraften som visade sig vara betydligt mer komplexa än vad tidigare forskning vanligvis antytt.

För första gången har en forskare fått fullständig tillgång till godsägarnas privata arkiv. Genom att närmare granska de metoder och tekniker som godsägarna tilllämpade för att hålla samman verksamheten, får vi en mer nyanserad bild av livet på godsen under de sista decennierna av det andinska torgodsägarväldet.

Författare
Birgitta Genberg
(Birgitta Genberg.)
Genre
Bok, theses
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Gondolin, Gondolin 2000 Sverige, Stehag, Stehag 303 sidor. ill. 23 cm