Ledarskap i human service-organisationer

Hur ser ett fungerande ledar- och chefskap ut i vad som benämns mjuka organisationer, hjälpande organisationer eller välfärdsorganisationer? Det handlar om sjukhus, skolor, socialbyråer, arbetsförmedlingar, försäkringskassor och polisen, för att nämna några. Det gemensamma är att människan utgör "råmaterialet" – att man på olika sätt ska ta hand om och påverka människor. Verksamheterna är starkt beroende av samhället när det gäller finansiering och ramar, oavsett om de drivs i offentlig regi eller inte. Detta och flera andra faktorer ställer speciella krav på både chefer och medarbetare.

Hur ledarskapet utformas bidrar i hög grad till en effektiv verksamhet. Författaren analyserar utifrån egna och andras erfarenheter och forskning förutsättningarna för ledarskap och presenterar både teoretiska och praktiska infallsvinklar på makt, chefskap och arbetsledning. I fokus står samspelet mellan ledare och ledda. Här ifrågasätts såväl myten om den starka chefen som det vanliga men inte alltid genomtänkta överförandet av teorier och modeller om management och ledarskap från näringsliv och industriell produktion till välfärdssektorn.

Boken är avsedd både som kurslitteratur för högskolan och handbok för yrkesverksamma inom områden som vård och omsorg, socialt arbete, psykologi, pedagogik, kriminalvård, polis och personalvetenskap. Den är helt nyskriven och författarens tidigare utgivna bok utgår: Ledarskap i vård, omsorg och utbildning (1991).

Ingela Thylefors är leg. psykolog och docent vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Hennes forskningsområden är ledarskap, delaktighet och tvärprofessionell samverkan. Hon arbetar också som konsult med organisationspsykologiska frågor. Författaren är en ofta anlitad föreläsare och har skrivit ett flertal böcker, senast Arbetsgruppens psykologi (2005, tillsammans med Barbro Lennéer Axelson) och Arbetsgrupper – från gränslösa team till slutna rum (2007, redaktör och kapitelförfattare).

Författare
Ingela Thylefors
(Ingela Thylefors.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Scandbook 2007 Sverige, Stockholm, Falun 278 sidor. 22 cm 978-91-27-09618-9