Människans härkomst och könsurvalet

Charles Darwin betraktas av många som alla tiders främste biolog. Hans utvecklingslära fick redan från början benämningen "apteorin" och de privilegierade samhällsskikten hävdade att den hotade samhällets moraliska grundval. Andra mer radikala debattörer tog däremot tacksamt emot den nya bilden av människan och samhället.

Darwin själv gjorde inte halt inför människans mentala sidor utan menade att en evolutionär uppfattning av människan måste kunna förklara hennes intellektuella och moraliska egenskaper. Idag är kontroverserna kring evolutionsläran fortfarande stora. Darwins grundtanke att människor handlar utifrån de samhälls- och kulturvarelser de är – låter sig dock utomordentligt väl förenas med en biologisk syn på människan.

För första gången sedan 1872 presenteras nu ett av Darwins viktigaste verk i ny, moderniserad svensk översättning. Nils Uddenberg sätter i sitt förord in detta verk i ett idéhistoriskt sammanhang, för texten måste givetvis bedömas utifrån de värderingar som förhärskade i det samtida viktorianska Storbritannien. Kritik kan riktas mot Darwin men det är svårt att förneka att han var en banbrytande och djärv tänkare.

Översättning och förord av Nils Uddenberg

Charles Darwin

(1809–1882) är den moderna biologins fader. I Natur och Kulturs serie Levande litteratur finns också hans Om arternas uppkomst samt Resa kring jorden (klassikerpocket). Nils Uddenberg är läkare och författare som sedan tjugo år tillbaka bedrivit forskning i gränslandet mellan biologi och humaniora. 2003 fick hans tvåbandsverk Idéer om livet Augustpriset.

Originaltitel
The descent of man
Författare
Charles Darwin
(Charles Darwin översättning av Nils Uddenberg.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Fingraf 2006 Sverige, Stockholm, Södertälje xxxii, 308 sidor. 22 cm 978-91-27-11322-0