Moderna buskrosor

Buskrosorna är trädgårdens stöttepelare med en enorm blomprakt och blomningstid ända in på sensommaren när de flesta andra rosor slutat blomma för säsongen. De är så praktfulla att man förlåter dem att doften ofta är ganska svag. Förutom de moderna buskrosorna presenteras här myskrosor, engelska rosor och vresrosor.

De moderna buskrosorna odlades fram under 1920-talet därför att man ville ha rosor som blommade länge. Detta lyckades så bra att de blommar hela sommaren och långt in på hösten i alla möjliga färger. Någon intressant historisk bakgrund kan de inte ståta med och "renrasiga" är de absolut inte. Men de är mycket vackra och tacksamma att odla.

Myskrosorna har gamla anor och finns dokumenterade redan på 1500-talet. De har under 1900-talet förädlats till modernare sorter med den gamla rosens växtsätt och charm.

De s k engelska rosorna har tagits fram av Davis Austin i England, och kallas även Austinrosor. Under de senaste åren har många nya sorter tillkommit och en del av de äldre har försvunnit ur sortimentet. Dessa rosor har både den gammaldags rosens charm och doft och den moderna rosens stora blommor och blomvillighet. De flesta av dem är mycket vackra och de har blivit mycket populära.

Vresrosorna kommer från Kina, där de odlades redan på 900-talet. Denna rosgrupp är mycket lättodlad och tålig. Därför är den också en av favoriterna i arbetet med att få fram nya rossorter. Härdig, blomvillig och frisk. En klar favorit för trädgården.

Särskilt intressant för trädgårdsodlare och dem som planerar olika typer av planteringar.

Boken ingår i Gröna serien.

Lars-Åke Gustavsson

är systematisk botanist och en av Nordens främsta rosexperter. Han är chef för den botaniska trädgården vid Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg och har bl a givit ut såväl tvåbandsverket Rosor för nordiska trädgårdar som Gröna serien-böckerna Gammaldags buskrosor, Klätterrosor och Vildrosor.

Författare
Lars-Åke Gustavsson
(Lars-Åke Gustavsson fotografier: Lars-Åke Gustavsson.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur/LT 2003 Sverige, Stockholm, Finland 96 sidor. färgill. 22 cm