Rosor för nordiska trädgårdar D. 1

Här behandlas rosor som passar för olika odlingsförhållanden och klimatzoner, deras specifika egenskaper och vilka som passar som solitärer, i grupper, som kantväxter eller marktäckare, i pergolor, stenpartier, balkonglådor, krukor, kyrkogårdar eller i offentliga miljöer.

Rosintresset är i dag större än någonsin. Offentliga rosarier, rosenträdgårdar och andra trädgårdar med rosor har anlagts under de senaste åren och allt fler plantskolor saluför ett allt större sortiment än tidigare. Rossläktets enorma mångfald har gett rosen en särställning i våra trädgårdar.

Detta är del 2 i det nya stora botaniska verket om rosor. Här ges alla praktiska upplysningar man kan behöva för att odla dem, t ex hur man väljer rätt sort för de odlingsförhållanden man har, hur sortimentet ser ut och hur växtplatsen ska vara beskaffad. Del 2 tar också upp olika rosors särskilda egenskaper och användningsområden. Förökningssätt, plantering, beskärning, föryngring, uppbindning, vattning och gödsling, sjukdomsbekämpning och övervintring finns också med, liksom lite om rosen som nyttoväxt. Och så presenteras de stora rosenträdgårdarna och rosarierna i Norden och i övriga Europa.

Samtliga rosbilder är tagna av författaren.

Särskilt intressant för

intresserade av rosor och rosodling – nybörjare såväl som erfarna (balkonglåda räcker faktiskt), parkförvaltningar, trädgårdsarkitekter m fl.

Lars-Åke Gustavsson

är systematisk botanist och en av Nordens främsta rosexperter. Han är bl a chef för den botaniska trädgården vid Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg.

Författare
Lars-Åke Gustavsson
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur 1998 Sverige, Stockholm, Finland 544 sidor. ill. (huvudsakligen i färg)
Flera identiska utgåvor hittades, dom har slagits ihop i listan ovan