Skydda eller skövla? - patent, etik och nykolonialism

När kolonialväldena skapades var målet att lägga under sig länder och kontinenter. Att exploatera råvaror och arbetskraft.

I vår tid handlar kampen om att behärska marknader, men också alltmer om intellektuell egendom och patenträttigheter.

I dagens marknadsorienterade samhälle har allt, även kunskapens frukter och vetenskapens landvinningar, en prislapp. Idag går det att bedriva handel med själva livet.

Den indiska fysikern och samhällskritikern Vandana Shiva menar att det nya regelverket för intellektuell egendom (TRIPS) är ett sätt att på nytt kolonisera det vi kallar tredje världen genom att skydda de rika ländernas monopol.

Jakten på patent är mest synlig inom jordbruket. I Indiens byar hotas den biologiska mångfalden av patenterade paket av grödor som avsiktligt gjorts sterila och bekämpningsmedel av samma märke. Patent på liv hindrar bönderna från att spara en del av skörden till utsäde och gör dem beroende av storföretagen. På läkemedelsområdet hindrar lagarna fattiga länder från att tillverka t.ex. billiga varianter av bromsmediciner mot aids. Nittio procent av världens läkemedelspatent innehas av Nords transnationella företag.

Shiva gör upp med myten att ingen skulle orka uppfinna något om inte patent fanns som morot. Gentemot TRIPS-förespråkarna kräver hon ett internationellt patentsystem som respekterar olika sätt att se på kunskap och äganderätt.

Samtidigt med Skydda eller skövla? utkommer Krig om vattnet på Ordfront.

Boken har sålts till tio länder.FÖRFATTAREN: Vandana Shiva är kärnfysiker som blivit miljö- och människorättsaktivist med feministiskt perspektiv, bosatt i New Delhi.

För tjugo år sedan grundade hon ett fristående forskningsinstitut för att bidra till säkrandet av den biologiska mångfalden. År1993 tilldelades hon det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award.

Originaltitel
Protect or plunder?
Författare
Vandana Shiva
(Vandana Shiva översättning: Lillemor Ganuza Jonsson.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Ordfront, Scandbook 2003 Sverige, Stockholm, Smedjebacken 156 sidor. 22 cm