Social omsorg - teoretisk grund för praktiskt arbete

Om det sociala omsorgsarbetet i praktiken, och hur man med teorins hjälp kan förstå det - bakgrunden, begreppen och utgångspunkterna.

Hur kan man rent konkret göra för att "ställa sig en bit ifrån" och försöka se på sitt dagliga arbete med nya ögon? Hur får man syn på betydelsen i det man gör och hur kan man förstå tankarna bakom?

Författaren betonar hur viktigt det är att använda sina egna livserarenheter - att även unga människor har en rik källa av kunskap om hur det är att träffa, tala med och få bra kontakt med andra människor. Detta är mycket värdefullt - inte minst i socialt omsorgsarbete.

I boken finns fallbeskrivningar och resonemang kring hur arbetet är organiserat idag, hur man kan förstå begrepp som används och hur man kan förändra och utveckla.

Här finns också en presentation av några teoretiker vars ideer ligger till grund för det sociala omsorgsarbetet och en beskrivning av den historiska framväxten. Författaren visar även vad forskare på detta område undersöker och har skrivit om och hur man kan dra nytta av dessa kunskaper i sitt praktiska arbete.

Målgrupper: Boken ger en grundläggande introduktion till vad socialt utvecklingsarbete innebär, och vänder sig till gymnasieskolans omvårdnadsprogram, men passar även som introduktion på högskolenivå.

Dorrit Carlson är socionom och sjuksköterska med lång praktisk erfarenhet av socialmedicinskt och socialt ungdoms- och familjearbete. På senare år har hon arbetat mycket med inlärnings- och handledarfrågor och fungerat som grupphandledare och kursledare inom omsorgs- och vårdområdet.

Författare
Dorrit Carlson
(Dorrit Carlson.)
Målgrupp
Barn/Ungdom
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Centraltr. 1996 Sverige, Stockholm, Borås 222 sidor. ill. 21 cm
Natur och kultur, Gotab 1996 Sverige, Stockholm, Stockholm 54 sidor. ill. 30 cm