Sommarnöjen vid vattnet

Att bo på sommarnöje har en lång tradition i Sverige. Under andra hälften av 1800-talet började de svenska städernas borgerlighet: grosshandlare, hantverksmästare och tjänstemän men även arkitekter och konstnärer bygga sig sommarnöjen, gärna villor och helst vid vattnet.

Ann Katrin Pihl Atmer och Jan Tham har rest längs kusten från Bohuslän till Norrbotten och med hjälp av bevarade miljöer från 1860-talet till 1920-talets slut skildrar de i ord och bild det kulturella fenomen som det klassiska svenska sommarnöjet utgör. Här får vi se unika miljöer som fortfarande andas sekelskifte och som aldrig tidigare visats: Storartade och personliga hus skapade av konstnärer men också enklare villor byggda av och för familjer med många barn och med drömmar om ett liv på landet som dock inte kunde förverkligas utan en stab av tjänstefolk.

Ann Katrin Pihl Atmer, fil doktor och docent i konstvetenskap med arkitekturhistoria som specialitet, berättar om sommarnöjets utveckling, om trädgårdsidéer, snickarglädje och sommarliv med fiske, bad och båtar. Hon porträtterar kända och okända arkitekter, och skildrar många av de människor som en gång skapade dessa villor och vars livshistorier ofta är fascinerande och oväntade.

Jan Tham är en av våra bästa inredningsfotografer med uppdrag för olika tidskrifter.

Sommarnöjen vid vattnet är illustrerad med nytagna foton och gamla originalbilder som förmedlar stämningar från en gången tid.

Författare
Ann Katrin Pihl Atmer
(Ann Katrin Pihl Atmer foto: Jan Tham.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Bonnier 2002 Sverige, Stockholm, Italien 256 sidor. ill. (huvudsakligen i färg) 26 cm