Spädbarnets interpersonella värld - ett psykoanalytiskt och utvecklingspsykologiskt perspektiv

Ny översättning

När Spädbarnets interpersonella värld utkom i mitten av 1980-talet innebar den början till ett paradigmskifte. Boken fångade upp intresset för den nya hjärnforskningen och kopplade ihop den med det nyväckta intresset för anknytningsteori. Närmandet mellan den psykodynamiska och den mer kognitivt inriktade utvecklingsteorin satte fart på en teoretisk vidareutveckling som visade vägen för såväl kliniker som forskare. Daniel Stern betonade barnets subjektiva uppfattning av hur det är att vara i en relation. Det gav oss ett nytt sätt att betrakta små barn; man brukar i dag tala om "det kompetenta spädbarnet".

Att formulera tankar om hur subjektiva upplevelser skulle kunna se ut har krävt ett såväl poetiskt språk som en specifik terminologi med rötter både i psykoanalys och experimentell psykologi. Det har därför funnits ett starkt behov av att klä Sterns teori och begrepp i en ny fullvärdig och väl genomarbetad svensk språkdräkt.

Översättning Björn Nilsson

Daniel N Stern (f 1934) är psykoanalytiker, professor emeritus i psykologi vid universitetet i Genève och adjungerad professor i psykiatri vid Cornell, USA. Av hans böcker finns på svenska också Moderskapskonstellationen, Ett litet barns dagbok och En mor blir till (den senare skriven tillsammans Nadia Bruschweiler-Stern). Samtliga är utgivna av Natur och Kultur.

Originaltitel
The interpersonal world of the infant Svenska
Författare
Daniel N. Stern
(Daniel N. Stern.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur, Elander Gummesson 2003 Sverige, Stockholm, Falköping 402 sidor. 22 cm
TPB 1999 Sverige, Enskede 1 CD-R 4 3/4 tum
Natur och kultur, BTJ tr. 1991 Sverige, Stockholm, Lund 335 sidor. diagr. 22 cm