Staden som reste sig ur askan - arkitekturguide till Sundsvalls stenstad

Den 25 juni 1888 inträffade Sveriges största brandkatastrof. Lågorna slukade nästan helt den livaktiga handelsmetropolen Sundsvall. Fem människor omkom och över niotusen förlorade sina hem.

Ur askan reste sig på kort tid en förvandlad stad. De förmögna grosshandlarna och träpatronerna anlitade några av Sveriges främsta arkitekter, som förverkligade en borgerlig drömvärld med palatsliknande bostadshus, banker och hotell. Det blev en manifestation av lyx och överdåd. Bland arkitekterna fanns namn som Knut Gyllencreutz, Gustaf Hermansson, Hjalmar Kumlien, Johan Laurentz, Sven Malm, Adolf Emil Melander, Ernst

Stenhammar och Ragnar Östberg.

Under 1900-talet har Stenstaden kompletterats med ytterligare byggnader i jugend, nationalromantik, 20-talsklassicism och funkis. På 1950-talet fanns planer på att jämna innerstaden med marken, men merparten av Stenstaden räddades från grävskoporna.

I dag är Sundsvall Europas nordligaste stenstad av kontinentala mått, och en unik sevärdhet i Sverige. Ingenstans utanför Stockholm finns en lika vacker och intressant samling byggnader från det sena 1800-talet. Helheten är imponerande, men också kvaliteten på de enskilda husen. Tanken har väckts på att göra staden till världsarv.

Författare
Nils-Johan Tjärnlund
(Nils Johan Tjärnlund.)
Genre
Guideböcker
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Carlsson, i samarbete med Sundsvalls museum och Länsstyrelsen Västernorrland 2009 Sverige, Stockholm, Estland 287 sidor. ill. 20 cm 978-91-7331-277-6