Utvecklingspsykologi

Hur går det till när en människa utvecklas från embryo till vuxen individ och till ålderdomen? I denna introduktionsbok i utvecklingspsykologi beskrivs barns och ungdomars liksom den vuxna människans utveckling på ett lättfattligt och instruktivt sätt. Framställningen tyngs inte av onödiga facktermer eller snåriga resonemang. Boken tar upp aktuella forskningsrön och viktiga och ibland kontroversiella frågeställningar.

Kapitlen i Utvecklingspsykologi följer en grov åldersindelning: fostertiden, spädbarnsåren, förskoleåren, skolåren, ungdomsåren och vuxenåren. Varje åldersavsnitt är i sin tur uppdelat i olika aspekter av utvecklingen: fysisk, kognitiv/perceptuell och socioemotionell. Några exempel på vad enskilda avsnitt i boken behandlar är: arv och miljö, tidiga respektive senare erfarenheter, anknytning, för tidigt födda barn, lek, blyghet, "theory of mind", problem och störningar, tonåringar och sexualitet etc.

På det utvecklingspsykologiska området har ny kunskap växt fram under senare år och tidigare rön måste fortlöpande revideras. Denna andra utgåva av boken är därför mycket omarbetad. Särskilt omfattande förändringar har gjorts i kapitlen om förskole- respektive ungdomsåren. Ett helt nytt kapitel om vuxenåren fram till och med ålderdomen har också tillkommit.

Boken vänder sig i första hand till lärarutbildningen, speciallärarutbildningen och till yrkesverksamma inom barnomsorg och skola. Den är även av intresse för andra yrkeskategorier där kunskapen om människans utveckling är central, exempelvis för utbildningen i socialt arbete och olika vårdutbildningar.

Andra reviderade utgåvan.

Philip Hwang är professor i psykologi vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hans forskning rör barns och ungdomars utveckling och livsvillkor. Han har varit redaktör för de på Natur och Kultur utgivna böckerna Barnets tidiga relationer (1992), Spädbarnets psykologi (1999), Faderskap i tid och rum (2000) och Ungdomspsykologi (2001, med Ann Erling). Tillsammans med Björn Nilsson har han författat gymnasieläromedlet Introduktion till psykologin (2001).

Björn Nilsson är universitetslektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde, institutionen för beteendevetenskap. Han har utgivit ett flertal böcker inom områdena socialpsykologi och kommunikation, varav på Natur och Kultur boken Nära relationer (1995) och, tillsammans med Philip Hwang, läromedlet Introduktion till psykologin (2001). Han är även verksam som översättare av akademisk litteratur inom fältet psykologi/sociologi/socialt arbete.

Författare
Philip Hwang
(Philip Hwang, Björn Nilsson.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur & Kultur 2019 Sverige, Stockholm 420 sidor illustrationer 24 cm 978-91-27-82697-7
Natur och kultur 2011 Sverige, Stockholm, Lettland 376 sidor illustrationer 24 cm 978-91-27-13074-6
TPB 2011 Sverige, Johanneshov 1 CD-R 4 3/4 tum
Natur och kultur, Elander Gummesson 2003 Sverige, Stockholm, Falköping 280 sidor. ill. 23 cm 978-91-27-08551-0
Natur och kultur, Centraltr. 1996 Sverige, Stockholm, Borås 296 sidor. ill., diagr. 24 cm