Väderpraktikan

Ger populär information om olika väderlekstyper och hur de uppkommer. Vi får lära oss vilka moln som varslar om väderförändringar, om halofenomen, hur vindarna föds, varför himlen är blå och snön vit, vad växthuseffekten innebär, hur lågtrycken bildas, var världens bästa klimat finns, och mycket annat som rör vårt käraste samtalsämne, vädret!

Det kan inte regna eller snöa hur som helst, naturen har sina lagar och därmed gränser, får vi veta. Det finns också mycket speciella vindar som den heta och torra siroccon, den rasande nordanvinden mistralen och den fruktade fallvinden boran som skapar en nästan ögonblicklig storm.

Här berättas också om halofenomen som kan bestå av lysande vita ringar och bågar i skyn. En gång i tiden trodde man att de varslade om pest och de åstadkom stor förfäran och uppståndelse.

Författaren hävdar att ett av världens bästa klimat finns i södra Skandinavien. Inte på de Västindiska öarna eller Hawaii som man kanske skulle kunna tro. Något att trösta sig med när vintern rasar som bäst. Eller?

P-G Andbert är meteorolog och har arbetat som sådan några årtionden vid SMHI. Han har frekvent medverkat både i radio och TV och har även skrivit andra böcker om väder.

Författare
Per-Gunnar Andbert
(P-G Andbert fotografier: P-G Andbert ....)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur/LT, Printografen 2001 Sverige, Stockholm, Halmstad 120 sidor. ill. (huvudsakligen i färg) 23 cm
Spektra, Printografen 1995 Sverige, Halmstad, Halmstad 120 sidor. ill. (huvudsakligen i färg), kartor 24 cm