God man eller förvaltare - en praktisk handbok

4:e utgåvan

Den här boken tar upp frågor om vad det innebär att vara god man eller förvaltare, hur man sköter den ekonomiska förvaltningen, hur går det till att avveckla bostaden och många fler.

Godmanskap kan komma ifråga för dem som saknar anhöriga eller vars anhöriga av olika skäl är förhindrade att bistå den som är sjuk, gammal eller på annat sätt blivit oförmögen att sköta sina angelägenheter. Detta beroende kan upplevas kränkande och svårhanterligt. Flera sociala och medicinska instanser blir kanske inblandade och gode mannen kan då vara den som ser till att vardagslivet fungerar.

Här ges grundkunskaperna, men boken fungerar också som handbok när nya problem uppstår. Exemplen – hämtade direkt från verkligheten – belyser de praktiska och ofta etiska problem gode mannen har att ta ställning till.

I denna 4:e reviderade utgåva har ny lagstiftning beaktats. Det gäller till exempel godmanskap för ensamkommande barn och övriga nya bestämmelser i Föräldrabalken, och det gäller nya lagar om inkomstgränser, huvudmannens folkbokföringsort m m. Alla avsnitt i boken har aktualiserats.

Boken riktar sig till blivande gode män och förvaltare. Används bl a som kursbok i Överförmyndarenheternas utbildningsverksamhet. Kerstin Fälldin är socionom och anställd vid Överförmyndarnämnden i Stockholm, där hon handlägger frågor om bl a godmanskap och förvaltarskap samt rekryterar personer till uppdragen.

Författare
Kerstin Fälldin
(Kerstin Fälldin.)
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur & kultur, Scandbook 2007 Sverige, Stockholm, Falun 119 sidor. 23 cm 978-91-27-35730-3